"Фейсбук" се съгласи да плати глоба от 500 000 британски лири, възможно най-високата, на британската Служба на комисаря по информацията (Information Commissioner's Office) във връзка със скандала около Cambridge Analytica. С решението се слага край на спор между регулатора и социалната мрежа, продължил повече от година, пише "Гардиън".

Налагат на Facebook глоба от 5 млрд. долара заради Cambridge Analytica

Налагат на Facebook глоба от 5 млрд. долара заради Cambridge Analytica

Злоупотреба с данните на 87 млн. потребители...

От ICO обявиха намерението си да глобят "Фейсбук" още през юли 2018 г. Необичайно службата публично обяви намерението си преди да даде шанс на социалната мрежа да отговори и в крайна сметка наложи глоба три месеца по-късно, през октомври. "Фейсбук" обжалва глобата.

Според постигнатите договорености "Фейсбук" не признава вината си. Компанията също получи право да запази документите, разкрити от ICO, защото могат да помогнат за вътрешно разследване на проблемите около Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica внесе документи за фалит в САЩ

Cambridge Analytica внесе документи за фалит в САЩ

Активите на компанията са в размер на 100 000 - 500 000 долара

Тъй като Cambridge Analytica наруши правилата за защита на данните през 2015 г., преди да влезе в сила Общият регламент за защита на данните (GDPR) през 2018 г., максималната глоба е 500 000 лири. Ако нарушенията бяха регистрирани след май 2018 г., потенциално глобата може да бъде до 4% от годишния оборот на "Фейсбук".

Шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е под натиск от американски и европейски депутати да обясни как консултантската фирма Cambridge Analytica се е сдобила с данните на 87 милиона "Фейсбук" потребители. Най-малко 1 милион британски потребители са засегнати от действията на Cambridge Analytica. Техните данни са използвани за политически цели.

В САЩ започна разследване срещу Cambridge Analytica

В САЩ започна разследване срещу Cambridge Analytica

Заради използването на данни за потребители на Фейсбук с политическа цел…