Прокуратурата на източния окръг на щата Мичиган повдигна обвинения срещу бившия генерален директор на германския автомобилен концерн Volkswagen (VW) Мартин Винтеркорн по дело за манипулиране на данни за отделяните от двигателите газове, предаде Дойче веле.

Винтеркорн е обвинен в сговор с други служители на концерна с цел да бъдат измамени американските власти и клиентите в САЩ. Той е обвинен и в нарушаване на американския закон за чистотата на въздуха, съобщава сайтът на американското правосъдно министерство.

"Ако се опитвате да измамите САЩ, ще платите висока цена. В публикувания днес обвинителен акт се казва, че схемата на VW за заобикаляне на законовите изисквания води към висшия мениджмънт на компанията." - подчертава главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс.

След инициираното от американските власти разследване през септември 2015 г. от VW бяха принудени да признаят, че по света са били продадени 11 милиона автомобила, чието оборудване е позволявало да се манипулират тестовете за екологичните показатели на двигателите. В действителност замърсяването от отработените газове е превишавало 40 пъти допустимите норми.