Сателитните изображения предполагат, че скорошното наводнение в Северна Корея може да е повредило помпени съоръжения, свързани с главното ядрено съоръжение на страната, съобщи американски мозъчен тръст, цитиран от "Ройтерс".

Анализатори от 38 North, уебсайт, който следи Северна Корея, заявиха, че сателитни снимки от 6 до 11 август показват колко уязвими към екстремни метеорологични събития са системите за охлаждане на ядрените реактори на ядрения научен център Йонбион.

Корейският полуостров е ударен от едни от най-дългите и сериозни валежи в най-новата история, като наводненията и свлачищата причиняват щети и смърт в Северна и Южна Корея.

Разположен на брега на река Курьонг на около 100 км северно от столицата Пхенян, в Йонбион има ядрени реактори, инсталации за преработка на гориво и съоръжения за обогатяване на уран, за които се смята, че се използват в програмата за ядрени оръжия на страната.

5-мегаватовият реактор - за който се смята, че се използва за производство на плутоний за оръжия - изглежда не работи от известно време, а експериментален реактор с лека вода (ELWR) все още не е влязъл в експлоатация, но такова наводнение би наложило принудително спиране, се казва в доклада.

"Повредата в помпите и тръбите в помпените помещения представлява най-голямата уязвимост за реакторите", се казва в доклада. "Ако реакторите работят, невъзможността за охлаждането им би наложила тяхното спиране."

Южна Корея внимателно наблюдава КНДР заради миниатюрни ядрени устройства

Южна Корея внимателно наблюдава КНДР заради миниатюрни ядрени устройства

Отчита, че ядрената технология на Северна Корея достига "значително" ниво

Въпреки че е имало още наводнения по течението, изглежда, че не са достигнали до съоръжението за обогатяване на уран в съоръжението Йонбион и до 11 август водите изглежда малко са се оттеглили.

Държавните медии на Северна Корея не споменават щети в Йонбион, но съобщиха тази седмица, че висши лидери обикалят засегнатите от наводнения райони, предоставяйки помощ и предоставяйки насоки как да се предотврати увреждане на посевите.

Министерството на отбраната на Южна Корея отказа да коментира доклада, но обясни, че винаги следи развитието на ядрените и ракетните програми на Северна Корея и поддържа тясно сътрудничество с правителството на САЩ.

На среща на върха с Доналд Тръмп във Виетнам през 2019 г., лидерът на Северна Корея Ким Че-ун предложи да демонтира Йонбион в замяна на облекчение от редица международни санкции, наложени заради ядрените оръжия и балистичните ракетни програми на Северна Корея.

Тогава Тръмп коментира, че е отхвърлил тази сделка, тъй като Йонбион е само една част от ядрената програма на Севера и не бил достатъчен, за да гарантира облекчение на толкова много санкции.

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите
на живо

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите

САЩ не са склонни да сключат сделка с КНДР