Южна Корея следи отблизо ядрените и ракетните дейности на Северна Корея, заяви министерството на отбраната на страната, след съобщение в медиите, че Пхенян е разработил миниатюрни ядрени устройства, съобщава "Йонхап".

Позовавайки се на поверителен доклад на Организацията на обединените нации, "Ройтерс" съобщи по-рано, че няколко държави смятат, че Северът "вероятно е разработил миниатюрни ядрени устройства, за бойни глави на свои балистични ракети".

Помолен да коментира доклада, говорителят на военното министерство полковник Мун Хонг-сик заяви, че Южна Корея вижда, че технологията на Северна Корея за миниатюризиране на ядрена бойна глава достига "значително" ниво, тази оценка също е отбелязана и в бялата книга за отбраната на страната.

"Нашата армия следи отблизо ядрените и ракетните дейности на Северна Корея, а Южна Корея и САЩ поддържат система за тясно сътрудничество", коментира Мун.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви миналата седмица, че КНДР "никога няма да спре да създава най-мощния национален отбранителен капацитет", отбелязвайки 67-та годишнина от подписването на примирието в корейската война 1950-53 г.

"Благодарение на нашата надеждна и ефективна възпираща военна самозащита, вече няма да има война на тази земя и националната ни сигурност и бъдещето ще бъдат твърдо и трайно гарантирани", заяви Ким на национална конференция на ветераните.

Северна Корея изстреляла крилата ракета

Северна Корея изстреляла крилата ракета

Пускът е проведен от кораб в Японско море на 6 юли