Двупартийна група сенатори на САЩ тази седмица призова Пентагона да обмисли разполагането на военни самолети в Украйна, докато тя продължава да се бори с продължилата месеци война на Русия, съобщава "Фокс нюз".

В писмо, с водещ сенатор Дан Съливан, R-Аляска, до министъра на отбраната Лиод Остин и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, двупартийна група от шестима сенатори призова Министерството на отбраната "да обмисли изтребители от четвърто поколение и необходимо летателно обучение", които да бъдат включени в предстоящите пакети за военна помощ.

По време на дежурство в 2 часа сутринта в Украйна, един пилот на изтребител, който носи позивната Juice, подкрепи този ход и каза, че усъвършенстваният самолет е критичен за отблъскване на руските сили. "Не само изтребители от четвърто поколение", обясни той, "но всъщност изтребители, произведени в САЩ."

Той описва подробно как произведените в САЩ бойни самолети включват "критични способности", които старите МиГ-29 и Су-27 - на които до голяма степен разчитат украинските изтребители - нямат.

"Американските самолети са многофункционални платформи с усъвършенствани сензори и оръжия - които могат да ни помогнат преди всичко да защитим нашите градове, нашата инфраструктура и нашите цивилни от ракетни удари и бомбардировачи, да спечелим превъзходство във въздуха над фронтовите линии и да осигурим сухопътните сили."

Пилотът, чиято ескадрила привлече международното внимание през първите седмици на войната, когато се издигнаха в небето, за да защитават Киев, каза, че следващата стъпка ще бъде използването на модерния самолет за контранастъпателни действия.

Juice, заедно с колегата си изтребител Moonfish, пътуваха от фронтовата линия миналия месец до Вашингтон, окръг Колумбия, за да се срещнат със Съливан и други законодатели и обясниха, че без самолети, оборудвани с модерна защита, те изпълняват "самоубийствени мисии", когато се изправят срещу руснаците в небето.

"Те чуха спешните ни нужди, обещаха да помогнат и сега удържат на думата си", каза Джус пред "Фокс нюз" в отговор на писмото. Пилотът на изтребителя се надява Пентагонът да им помогне да намерят решение, докато продължават да отблъскват руския напредък.

Администрацията на Байдън все още не е подкрепила изпращането на военни самолети в Украйна, а официални лица от двете страни на пътеката твърдят, че това може да ескалира войната и може да се окаже логистично предизвикателство за правилната поддръжка на самолетите и обучението на пилотите.

Въпреки това американски и украински служители казаха, че украинските пилоти са повече от способни да бъдат обучени на модерни американски самолети от четвърто поколение в рамките на няколко месеца.

Говорейки от Форума за сигурност в Аспен в сряда, генерал от военновъздушните сили Чарлз Браун, който също е началник на щаб, повтори подкрепата си за обучението на украински пилоти и каза, че САЩ и техните съюзници носят отговорност "да бъдат подготвени и да ги обучат в различни способности."

Въпреки това генералът не коментира типа самолет, който САЩ или техните съюзници биха използвали в обучения или потенциално да предоставят на Украйна.

Juice също отхвърли предположението, че украинците не могат да поддържат правилно модерния самолет. "Имаше много опасения и невярна информация по въпроса, но сега сенаторите имат реалната картина", каза той. "Това не е проблем, но е предизвикателство."

Той каза, че украинските военновъздушни сили трябва да работят в координация със съюзническите нации, за да подготвят пистите, да разширят обученията и да се подготвят логистично, като организират доставката на резервни части и боеприпаси.

"Трябваше да започнем това вчера, за да сме готови за битка", каза той, изразявайки чувството си за неотложност.

В писмото, сенатори Тами Дъкуърт, D-Ill., Роджър Уикър, R-Miss., Ричард Блументал, D-Conn., Робърт Портман, R-Охайо, и Линдзи Греъм, R-S.C., призоваха Пентагонът да увеличи скоростта, с която разгръща отбранителната помощ, договорена през май в рамките на пакета от 20 милиарда долара "Допълнителни бюджетни кредити за Украйна".

"Въпреки че възможностите за противовъздушна отбрана със среден и голям обсег и HIMARS, включени в пакетите за помощ от 27 юни 2022 г. и 8 юли 2022 г., са добро начало, тези системи трябва да бъдат доставени с темпове и в количество, достатъчни, за да повлияят на резултата на боевете в Донбас, Херсон и други региони", пишат сенаторите в писмото.

"Призоваваме ви да действате експедитивно, като същевременно се координирате със съюзниците и партньорите на НАТО, за незабавно предоставяне на това оборудване на украинската армия", се казва в писмото.

Генерал Мили: Донбас още не е загубен

Генерал Мили: Донбас още не е загубен

Руснаците са изправени пред предизвикателства на фронта и в тиловите си райони