Всички погледи са насочени към Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната провинция в Германия, където партиите са изправени пред изпитание преди парламентарните избори през 2021 г. 14 милиона души, всички с германско гражданство над 16-годишна възраст, имат право да гласуват за кметове в бившия индустриален център, информира "Дойче веле".

Очаква се висок процент на гласували по пощата заради пандемията от коронавирус и наложените от местните власти ограничения.

На фона на очакваното пенсиониране на Ангела Меркел преди федералните избори в Германия през 2021 г., местният вот в Северен Рейн-Вестфалия ще покаже политическите тенденции. Прогнозите са Зелените да засилят позициите си. Битките за кметове в Дюселдорф, регионалната столица на провинцията, и Аахен се очакват да бъдат оспорвани.

Аахен, близо до границата с Белгия и Нидерландия, е дом на Армин Лашет, премиер от християндемократите и потенциален наследник на Меркел.

Проучванията показват, че социалдемократите, ръководени от Себастиан Хартман, се очаква да запазят позициите си в Дортмунд и Дуйсбург, но са изправени пред тежка битка в други 11 големи населени места.

Сондажите сочат, че християндемократите на Лашет водят за местата в общинските съвети в Дюселдорф, Есен, Мюнстер и Зиген.

Зелените са подкрепяни от младите избиратели. Партията може да излезе със силни позиции в Бон и Аахен, където кандидат на Зелените може да стане кмет.

В Дюселдорф кметът от социалдемократите Томас Гайзел и Щефан Келер от християндемократите вероятно ще отидат на балотаж на 27 септември.

В Кьолн се очаква Хенриете Рекер да бъде преизбрана, независим кандидат, подкрепян от Зелените и християндемократите, който оцеля при нападение с нож през 2015 г.

Според сондаж на Infratest/dimap кандидати за общински съветници от крайнодясната "Алтернатива за Германия" могат да спечелят места в Дуйсбург, Есен и Зиген.

В Кьолн се очаква рекордно гласуване по пощата, вече са предадени 230 000 молби за бюлетини, което представлява ¼ от всички.