Шведската полиция задържа двама руснаци - капитан и щурман на товарен кораб, уличени, че са управлявали плавателния съд в пияно състояние, съобщи изданието "Barometern-OT", цитирано от телевизионния канал "Дождь".

От пресслужбата на полицията в Малмьо уточняват, че 37-годишният капитан и 50-годишният щурман са намерени в 80-метровия бълкер, който е бил заседнал в плитчина, южно от пристанището Оскарсхамн.

"Определено бяха пияни", заяви представителката на пресслужбата Ким Хилд.

Освен за управление в нетрезво състояние щурманът е заподозрян и в немарливост, и грубо нарушаване на правилата на корабоплаването.

Шведската прокуратура е решила да остави двамата в ареста.

Товарният кораб е пътувал от град Висбю, намиращ се на остров Готланд, към Оскарсхамн. Руските медии съобщават, че той е плавал под флага на Фарьорските острови.

Командващият спасителните работи Филип Лундгрен заяви, че в резервоарите на плавателния съд има 44 хиляди литра гориво. Въпреки аварийната ситуация, не е установено изтичане на гориво в морето.

Предстои бълкерът да бъде изтеглен на буксир от плитчината, но метеорологичните условия през близките дни няма да са благоприятни за извършване на операцията.

Полицията е забелязала заседналия плавателен съд още през нощта срещу 23 септември, но двамата моряци са били задържани на сутринта.