Тайно швейцарско паравоенно подразделение по време на Студената война, което предимно е действало отвъд рамките на гражданския контрол до 1990 г., отново е в новините, след като топ секретни документи, свързани с организацията, са изчезнали от официални архиви, съобщава "Ройтерс".

Групата, наричана Проект 26 или П-26, е сформирана още през 50-те г. на XX век, когато швейцарската армия започва да събира партизански отряди за спиране на комунистическа инвазия. Организацията е разпусната през 1990 г. след разкритие за съществуването й, което предизвика обществен скандал.

Тази седмица вестник Tages-Anzeiger пише, че военното министерство не може да открие 27 непубликувани папки и досиета, които са част от разследване на организацията преди три десетилетия.

Критици се опасяват, че документите са унищожени или умишленo са скрити, тъй като разкриват унизителни подробности за тайно сближаване на неутрална Швейцария с НАТО или за тайни връзки с чуждестранни разузнавателни агенции.

Говорител на военното министерство обяви, че полагат усилия за откриване на изчезналите документи.

Тайни групи като П-26 по време на Студената война не са нещо необичайно в Европа.

Според историци паравоенната мрежа е била подкрепяна предимно от САЩ и Великобритания. Такива звена е имало в Италия, Белгия, Франция, Гърция, Западна Германия и Холандия.

През 1991 г. разследване в Швейцария за П-26 заключи, че организацията не е била част от "международна мрежа за съпротива", но е ималa необичайно интензивни връзки с британски агенти от 1967 г.