Иран вижда доходоносни пазари в Черноморския регион. Той също така вижда възможност за разширяване на стратегическото сътрудничество с Русия. И сега има шанс САЩ да се обърнат навътре към себе си през 2025 г., пише за The Hill Юлия Сабина-Джоя, преподавател в университета Джорджтаун и университета Джордж Вашингтон, ръководи програмата за Черно море на Близкоизточния институт във Вашингтон.

Всичко това е опасно. За да получите картината, започнете със свързване на точките.

През май миналата година Велислава Петрова пътува от София до Техеран. Носейки хиджаб на срещата си с външния министър на Иран Хосеин Амир-Абдолахян, заместник-министърът на външните работи на България обяви нови споразумения, които ще сближат членката на НАТО България и антиамериканската теокрация чрез разширено търговско и културно сътрудничество. България и Иран още преди няколко години се договориха за задълбочаване на сътрудничеството по въпросите на ядрената енергетика.

Миналото лято в Иран се появи още един гост - Лазар Команеску, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и бивш външен министър на Румъния. Команеску седна със същия Амир-Абдолахиан и изрази интерес към "засилване на вече активното сътрудничество". През 2022 г. Иран подписа сделка с румънска компания за износ на неуточнена техника и инженеринг. Това беше, докато Иран се подготвяше, за да изпрати треньори и дронове камикадзета за руски атаки срещу Украйна.

Иран иска икономическо и технологично сътрудничество с членовете на НАТО и ЕС Румъния и България. Разширява икономическите връзки с Турция, Азербайджан и Армения. А за иранските молли бизнесът е стратегия, а външната политика е антизападна. Не е изненада, че Ислямската република иска да потъне по-дълбоко в Черноморския регион, за да разшири стратегическото си сътрудничество с Русия.

През последните две години Иран се превърна в единствения истински съюзник на Владимир Путин. Техеран предоставя дълбоки познания относно избягването на санкции и предоставя смъртоносни оръжия, когато никой друг не го прави. И има quid pro quo. Черноморският регион е едновременно транзитен маршрут и крайна дестинация за иранските оръжия и незаконната търговия с петрол. Русия може да разчисти пътя.

Иран има огромни познания и опит в избягването на санкции. Като сила, изнасяща енергия, бореща се със сериозен режим на санкции в продължение на десетилетия, моллите са усвоили изкуството. Иран инвестира във флотилия от употребявани (и опасно стари) кораби за превоз на санкционирани стоки, особено петрол и оръжия. Собствеността и движението на тези така наречени кораби-призраци са забулени.

Веднага след като всеобхватният режим на санкции удари Русия миналата година, стотици кораби от призрачния флот на Иран започнаха да работят по маршрути от и до Русия. Много от тези кораби-призраци сега пътуват до и от черноморските пристанища на Русия. Те действат през Босфора и Керченския проток, като между другото носят със себе си "огромни екологични щети и рискове за безопасността и свързаните с това разходи", предупреждава Министерството на финансите на САЩ.

Това е най-малкото ни безпокойство, разбира се. Ако бъде оставено без контрол, руско-иранското морско стратегическо сътрудничество ще се задълбочи.

През юни Ислямската република обяви планове за създаване на съвместна корабна компания с режима на Путин. Русия предостави на Иран (и Китай) достъп до канала Волга-Дон, единственият воден път, през който Москва и Техеран вече могат да изпращат кораби от своите флотилии в Каспийско море в Черно море. До миналата година Кремъл никога не е разрешавал на никоя друга държава достъп до канала. Сега Техеран навигира - и помага на Москва да драгира и разшири - този стратегически жизненоважен канал.

Съдбата на Украйна е на първо място. Иранският дрон Shahed се превърна в руски фаворит. Миналото лято членове на Революционната гвардия бяха в окупирания Крим, обучавайки руснаци да управляват тези дронове камикадзе. Вече повече от година рояци от тях тероризират цивилното население на Украйна в градските райони и увреждат енергийната инфраструктура на страната. Това лято ирански дронове дори паднаха на територията на НАТО. Те са ефективни и рентабилни. Един Shahed струва $10 000 до $20 000. Една ракета, използвана за сваляне на такъв дрон от система Patriot, струва 1 милион долара.

Наскоро Белият дом предупреди, че Иран може да предостави балистични ракети на Русия. Иран иска да купи военно оборудване за милиарди долари от Русия, включително най-модерните бойни самолети, които Русия може да предложи. В края на миналия месец Техеран заяви, че сделката за модерни изтребители Сухой Су-25, бойни хеликоптери и стотици учебни самолети е финализирана.

Има точки за свързване. В Русия Иран получи достъп до регион с мюсюлманско мнозинство, Татарстан. Именно в татарската столица Казан, един от най-големите градове в Русия, Иран строи дронове във фабрика, в която работят деца.

Не е време Америка да се обръща навътре. Ако не друго, Вашингтон се нуждае от по-широк обектив.