Служители на държавната Дирекция по вероизповеданията в Турция са подали официален иск срещу Папа Бенедикт, в който се призовават съдебните органи да задържат главата на Римокатолическата църква по време на предстоящото му посещение в страната през ноември 2006 г., пише religia.bg.com.

Анадолската агенция съобщава, че документът е адресиран до министъра на правосъдието, от който се иска да разпореди официално дирене във връзка с неговите неотдавнашни изявления.

Ищците твърдят, че Папата е нарушил турския закон за свобода на съвестта, когато е отправил обиди срещу мюсюлманския пророк Мохамед.
Те са категорични, че Папа Бенедикт ХVІ трябва да се извини, преди да предприеме посещението си в тяхното страна.

Тези юридически действия усложняват осъществяването на въпросното посещение, тъй като, ако искът не бъде оттеглен, то турската юрисдикция задължително трябва да реагира срещу лицето, към което има повдигнато обвинение.

Официалните власти също се намират в затруднено положение, те заявиха, че посещението на главата на Римокатолическата църква не е поставено под въпрос. Изглежда обаче, че служителите на Али Бардакоглу, ръководителят на въпросната Дирекция по вероизповеданията, нямат намерение да се съобразяват с омекналата позиция на своя началник и с правителствените усилия, целящи да разблокират забуксувалите с Европейския съюз преговори.