Турският медиен регулатор (RTUK) свали от ефир две телевизионни програми заради критики по адрес на президента Реджеп Ердоган, информира всекидневникът "Хюриет", цитиран от ДПА.

Едно от предаванията на критичната към правителството телевизия Halk TV е свалено от ефир за пети път, докато новинарската програма на Fox TV няма да се излъчва в продължение на три дни, отбелязва "Хюриет", позовавайки се на решение на регулатора. И двете телевизии са глобени поотделно.

На 10 декември водещият на Fox TV Фатих Портакал разкритикува правителството за оказвания натиск върху опозицията. Водещият отбеляза, че хората дори не смеят да излязат на мирен протест срещу увеличението на цената на природния газ.

"Колко хора ще посмеят да излязат на улицата въпреки страха", попита той в ефир.

Ердоган разкритикува телевизионния водещ, чието фамилно име означава "портокал" на английски език. Турският лидер говори за "портокал" или "цитрусов плод", който призовава хората да излязат на улицата.

"Знайте си границите или тази нация ще ви удари зад врата. Вярвам, че правосъдието ще им предаде урок", предупреди Ердоган пред поддръжници в град Коня.

Двама известни турски комедианти, Метин Акпинар и Муждат Гезен, се появиха в предаване на Halk TV на 21 декември. Те разкритикуваха липсата на демокрация в Турция.

Двамата комедианти са разследвани за обида по адрес на Ердоган. В понеделник съдът им забрани да напускат страната.