Уганда обяви планове за приемане на закон, който предвижда налагане на смъртно наказание на хомосексуалистите, информира "Ройтерс".

Законопроектът, известен като "Убий гейовете" в Уганда, беше отхвърлен преди пет години и сега правителството съобщи, че планира да гo възроди до няколко седмици.

"Хомосексуализмът не е естествен за угандците, но гейове провеждат масово вербуване в училищата и особено сред младите, където те лансират лъжата, че хората са родени такива", коментира министърът по етиката и почтеността Симон Локодо.

Той отбеляза, че наказателният кодекс на страната е ограничен, само криминализира деянието, но с промените се цели да се наказва всеки, който вербува или насърчава хомосексуализма, а при най-тежките случаи да се налага смъртно наказание.

В Африка са едни от най-строгите закони срещу хомосексуализма в света. Еднополовите отношения са табу и сексът между гейове е престъпление в голяма част от континента, като наказанията варират от затвор до смърт.

По-рано тази година Бруней си навлече гнева на международната общност заради планове за налагане на смъртни наказания при еднополов секс, но заради критиката страната беше принудена да се откаже.

Бруней няма да налага смъртно наказание за еднополов секс

Бруней няма да налага смъртно наказание за еднополов секс

В неделя султан Хасанал Болкия наложи мораториум върху смъртното наказание

Сега Уганда обаче иска да наложи смъртно наказание. Локодо обяви, че законопроектът, подкрепен от президента Йовери Мусевени, ще бъде внесен в парламента през следващите седмици. Очаква се да бъде гласуван до края на годината. Министърът е оптимист, че ще бъде прокаран с необходимото 2/3 мнозинство. Липсата на достатъчно подкрепа блокира подобен законопроект през 2014 г.

Конституционният съд на Уганда отхвърли законопроекта през 2014 г.