Горски пожари в Източна Украйна, които отнеха живота на пет души и оставиха десетки украинци без дом, са локализирани от пожарникарите, обявиха властите, цитирани от АФП.

Вътрешният министър Арсен Аваков каза, че ситуацията се подобрява и не е видял нови пожари по време на полет с президента Владимир Зеленски и други висши държавни служители.

Пожарът тръгна в понеделник в Луганска област и обхвана Смоляниново, село на около 20 километра от фронтовата линия, която разделя украинската армия от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Аваков каза, че повече от 1200 пожарникари, спасители и Националната гвардия са се борили с пожари на три места. Властите разположиха и самолети за гасене на пожари въпреки опасенията, че проруски сепаратисти могат да ги свалят.

Повече от 100 жилища са унищожени напълно в две села, други десетки са с големи щети, според Министерството на вътрешните работи.

Кореспондент на АФП в Смоляниново съобщава за обгорени животински трупове, овъглени сгради и изгорени градини.

"На 70 г. съм и нищо не ми остана", оплака се Виктор, чиято къща е напълно изгоряла.

Аваков отбеляза, че вятърът е утихнал във вторник и това е помогнало за локализиране на пожарите.

"Ние прелетяхме над мястото и не видяхме нови огнища...Не виждаме заплаха", поясни министърът.

Силовото ведомство информира, че най-малко 9 души, включително две деца, са хоспитализирани. Във вторник министерството съобщи, че шест души са загинали в резултат на пожарите, но впоследствие обяви, че жертвите са пет.

Представител коментира пред АФП, че има "объркване" около броя на жертвите и вероятно ще се увеличат, тъй като има изчезнали хора.