Правителството на Унгария е подготвило нови закони за криминализиране на тези, които помагат на нелегални имигранти да получат убежище, информира БиБиСи.

Ако предложенията бъдат прокарани в настоящата си форма, разпространяването на листовки с информация за търсещите убежище и предлагане на храна и юридическа помощ на имигранти ще се разглежда като престъпление.

Конституцията на централноевропейската страна също ще бъде променена, за да се предотврати прехвърлянето на бежанци в Унгария от други страни членки на ЕС.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан категорично отхвърля мигрантската политика на съюза.

Унгария, Полша, Чехия и Словакия са против схемата на ЕС за разселване на 160 000 бежанци от Сирия и Еритрея в страните членки.

Кореспондентът на БиБиСи в Будапеща коментира, че парламентът на Унгария дебатира законопроекта, въпреки че много по-малко мигранти или бежанци се опитват да влязат в Унгария заради стабилната бодлива ограда по южната граница.

Управляващата партия ФИДЕС на Орбан има 2/3 мнозинство в парламента. Гласуването на новите закони се очаква следващата седмица.

Законодателството е наречено "Спри Сорос", което отразява антипатията на правителството към милиардера Джордж Сорос, който е обвиняван, че насърчава мюсюлманска имиграция към Европа.

Унгарският всекидневник Magyar Hirlap пише, че се предвижда затвор от няколко дни до година за хора, които са замесени в трафик на имигранти, които помагат на имигранти да получат убежище или финансират нелегална имиграция.

Сорос за пътищата и бъдещето на Европа

Сорос за пътищата и бъдещето на Европа

"Европа е затънала в екзистенциална криза"