План на японското правителство да се изпратят две платнени маски на всяко домакинство в страната беше приет с присмех и хумор в социалните мрежи, пише "Гардиън".

В "Туитър" бяха публикувани снимки, включително снимка на премиера Шиндзо Абе, който носи две маски.

Абе обяви на среща със специалната група за борба с коронавируса, че платнените маски ще помогнат да се отговори на растящото търсене на маски, тъй като могат да се перат и да се използват многократно. По-късно този месец маските ще бъдат изпратени на всеки адрес, като ще започне от Токио и други префектури с по-голям брой заразени с коронавируса.

Всяко домакинство ще получи по две маски. Маските ще бъдат изпратени на всяко от повече от 50 милиона домакинства.

Абе предупреди в сряда, че "едва удържат фронта" в битката срещу коронавируса.

В Япония има около 2400 случая на заразени с коронавирус и 57 починали. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 827 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 40 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 938 000 случая и над 47 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 194 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".