Американската биотехнологична компания Novavax съобщи, че ваксината й срещу коронавируса е показала като цяло ефективност от 89,3% по време на голямата Фаза III на клинични изпитания във Великобритания. Тя също е ефективна и срещу установената мутация на Острова, информира АФП.

Но има и една неблагоприятна новина. Други резултати показват, че ваксината от две дози срещу COVID-19 осигурява по-малка защита срещу изключително вирулентната мутация от ЮАР, която се разпространява бързо по света.

От Novavax поясниха, че са започнали да работят върху нови ваксини срещу появилите се щамове в началото на януари и се очаква да изберат идеалните кандидати през следващите дни, а след това ще започнат клинично тестване през втората четвърт на годината.

"NVX-CoV2373 има потенциал да играе важна роля в разрешаването на тази световна здравна криза", се казва в съобщение на изпълнителния директор на компанията, използвайки името на ваксината.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън написа в "Туитър", че резултатите са "добра новина".

Той добави, че британският регулатор по лекарствата ще направи оценка на ваксината. Ако бъде одобрена, по думите му, ще получат 60 милиона дози.

Ваксината е един от шест кандидата, подкрепени от правителството на САЩ. Тя е тествана в САЩ и Мексико, където са включени 16 000 от 30 000 участници.

Тя е различна от ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които предоставят генетични инструкции на човешките клетки да създадат ключов протеин. Ваксината на Novavax инжектира протеини директно в тялото, за да провокира имунен отговор.

В британското проучване са участвали 15 000 души от 18 до 84-годишна възраст, включително 27% на възраст над 65 г. Първите междинни резултати се базират на 62 случая, от които 56 случая на коронавирус са наблюдавани в плацебо група срещу 6 случая сред хора, които са получили от ваксината NVX-CoV2373. Предварителният анализ показва, че установената във Великобритания мутация B.1.1.7 е засечена в повече от 50% от потвърдените случаи. Ефективността срещу оригиналния COVID щам е 95,6% и 86,6% срещу B.1.1.7.

Но нивото на защита е по-ниско при по-малко проучване в ЮАР. Участвали са над 4400 пациенти от септември до средата на януари. По време на изпитанието ваксината е показала 49,4% ефективност срещу щама B.1.351, но цифрата е нараснала до 60% сред 94% от участниците, които са с отрицателна проба за ХИВ.

Това са първите проучвания в реалния свят за оценка на ваксина срещу коронавирус щамовете във Великобритания и ЮАР.

Pfizer и Moderna обявиха по-рано, че ваксините им са ефективни срещу вариантите, но изследванията им са в лабораторни условия.

Вчера САЩ обявиха, че са регистрирали първите два случая на южноафриканската мутация B.1.351 на американска земя.

Новината за ваксината на Novavax оказва натиск върху компанията Johnson & Johnson, която се очаква да обяви резултатите от Фаза III на клинични изпитания на ваксина срещу коронавируса.