Една от водещите експериментални ваксини срещу коронавирус в света създава имунен отговор при по-възрастни и млади хора, което увеличава надеждите за предотвратяване допълнително унищожение на икономиките вследствие на пандемията, пише "Гардиън".

Ваксината, разработвана от Оксфордския университет, също предизвиква малко странични реакции сред възрастните хора, обявиха от британската фармацевтична компания AstraZeneca, която ще помогне за производството на ваксината.

Четири страни от ЕС се договориха с AstraZeneca за ваксина срещу коронавируса

Четири страни от ЕС се договориха с AstraZeneca за ваксина срещу коронавируса

Италия, Германия, Франция и Нидерландия сключиха договор с британската компания

Ваксина, която работи ефикасно, се разглежда като обрат в борбата срещу коронавируса, който отне живота на повече от 1,5 милиона души, затвори много сектори от световната икономика и обърна с главата надолу живота на милиарди хора.

Говорител на AstraZeneca коментира, че е обнадеждаващо да се види подобен имунен отговор при по-възрастните и по-младите хора. Представителят добави, че реактогенноста на ваксината (нежеланите реакции от имунизацията) е по-малка при по-възрастните хора, които по-тежко преболедуват коронавируса.

Резултатите допълнително потвърждават доказателствата, че ваксината AZD1222 е безопасна, добави представителят.

От компанията не разкриха подробности за използваните данни и кога ще публикуват резултатите от ключовата Фаза III, които ще покажат дали ваксината действа при голямо проучване, за да бъде одобрена.

Ваксината се очаква да бъде една от първите на голяма фармацевтична компания, която може да си осигури одобрение от съответните агенции. Pfizer и BioNTech също са в последна фаза на изпитания.

Новината, че възрастните хора получават имунен отговор след използване на ваксината е позитивен сигнал, защото имунната система отслабва с годините и има по-голям риск по-възрастните хора да не успеят да се преборят с коронавирус.

Британският здравен министър Мат Хенкок коментира, че ваксината все още не е готова, но логистично се подготвят да я разпространят, предимно през първата половина на 2021 г.

Оксфордският университет започна работа по ваксината през януари. Наречена AZD1222 или ChAdOx1 nCoV-19, вирусно-векторната ваксина е направена от отслабен вариант на настинка (вирусна инфекция), която причинява инфекция в шимпанзета.

По-рано вестник "Файненшъл таймс" писа, че данни от изпитания, публикувани през юли, показват, че ваксината предизвика "здрав имунен отговор" в група хора на възраст между 18 и 55 г.