Бременните жени, ваксинирани срещу COVID-19, може да предадат защитата на новородените, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ново проучване в Израел.

Проведеното през февруари изследване разкрива, че са засечени антитела във всички 20 жени, имунизирани с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech по време на третото тримесечие от бременността и в техните новородени, които са предадени през плацентата.

Ваксината на Pfizer/BioNTech с 94% ефективност при превенция на безсимптомните инфекции

Ваксината на Pfizer/BioNTech с 94% ефективност при превенция на безсимптомните инфекции

Ваксината е с 97% ефективност при предотвратяване на симптоматичните инфекции, тежки инфекции и смърт

Откритията на изследователи от болница "Хадаса" в Йерусалим са публикувани в medRxiv - онлайн услуга за разпространение на изследвания, които все още не са публикувани в журнали.

Авторите отбелязват, че изследването е малко и са необходими допълнителни проучвания на ефективността на ваксината при различните етапи на бременността, а също така безопасността и ефективността на различните ваксини.

Сега изследователската група ще проучи за какъв период от време се задържат антителата в бебетата.

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира и бразилския щам

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира и бразилския щам

Учените поясняват, че ваксината има способност да неутрализира бразилския щам

От Pfizer и BioNTech обявиха миналия месец, че са започнали международно проучване с 4000 доброволци за оценка безопасността и ефективността на тяхната ваксина при здрави бременни жени. Също ще се установи дали антителата се предават на техните бебетата.

Отделно американско проучване от миналия месец установи, че произведените в бременни жени антитела от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna се прехвърлят на бебетата през плацентата или майчиното мляко.