Когато бъдат налични, ваксините срещу коронавируса ще се прилагат доброволно и безплатно на населението, се договориха властите, отговарящи за здравето в Белгия. Целта ще бъде да се ваксинират най-малко 8 милиона белгийци, се казва в изявление, публикувано в понеделник от властите, предаде АФП.

Приоритетните групи ще бъдат определени въз основа на научни съвети и обществен дебат.

Тъй като ваксините се предоставят във флакони, които трябва да се прилагат същия ден, гражданите ще бъдат ваксинирани на групи, доколкото е възможно. Sciensano и Федералната агенция по лекарствата и здравните продукти работят съвместно за разработване на план за наблюдение. За тази цел фламандската мрежа Vaccinnet ще бъде използвана и разширена до всички обединени обекти.

Цялата програма за ваксинация ще бъде съфинансирана от федералния орган и федералните органи.

Белгия въведе строга карантина

Белгия въведе строга карантина

Това решение беше взето след продължителни консултации

За да се ръководи операцията, в правителственото полицейско управление в Корона ще бъде създадена работна група, "оперативна стратегия за ваксиниране срещу COVID-19".

Тази работна група ще отговаря за определянето, възлагането и подпомагането на всички действия, необходими за постигане на стратегията за ваксиниране. Неговата мисия е само координационна мисия. Той ще бъде съставен от учени, представители на властите на федерално ниво, кризисни мениджъри и когато е необходимо, представители на професионални организации и технически работни групи.

В рамките на тази работна група, специално звено за обществен дебат и комуникация ще отговаря за рационализирането и координирането на научната и публичната комуникация.

За доставките на ваксини Белгия участва в европейската процедура за предварително закупуване, в която Европейската комисия преговаря с компании от името на държавите-членки.

Вече са подписани четири договора на европейско ниво. Покупката ще се осъществи само ако ваксините, които се тестват в момента, са доказани като ефективни и безопасни и са одобрени за продажба в ЕС.

В края на октомври, Белгия обяви въвеждането на нова строга карантина в страната заради влошената ситуация с коронавируса.