Властите в американския щат Ню Джърси реагираха остро на възможността либийският лидер Муамар Кадафи да разпъне шатрата си там в близкия месец.

Очаква се Кадафи да разпъне бедуинската си шатра на парцел земя в гр. Енгълууд, който е собственост на либийското консулство, съобщи БиБиСи.

Кметът на града, губернаторът на щата и законодатели се обявиха против визитата на Кадафи в Ню Джърси и заявиха категорично, че той не е добре дошъл.

Острата реакция на местните власти се дължи на факта, че в предградието, до което Кадафи смята да разпъне шатрата си, живеят близки и роднини на загиналите при атентата над Локърби.

Припомняме, миналата седмица атентаторът от Локърби Абделбасет Аи ал Меграхи беше освободен от шотландския министър на правосъдието и беше върнат в либия, където да прекара остатъка от живота си.

Меграхи страда от тежко онкологично заболяване и прогнозите на лекари сочат, че той няма да живее повече от 3 месеца. Това беше и основанието на правосъдния министър на Шотландия да го освободи по хуманитарни причини.

При пристигането си в Либия обаче Меграхи беше посрещнат още на летището като герой, което предизвика сериозен международен отзвук в медиите и властите в САЩ.

„Не искам да го пускаме в Ню Джърси", заяви конгресменът Джон Олдър относно визитата на Кадафи.
„Нека пристигне с хеликоптер, да си свърши работата и да напусне страната", коментират гневни жители.

„Хората са разгневени от това, че доказан терорист през последните дни беше посрещнат като герой. И сега Муамар Кадафи ще бъде допуснат на наша територия", коментира кметът на Енгълууд.