Мъжът, наранил картината на Иля Репин "Иван Грозни и неговия син Иван - 16 ноември 1581 г." в Третяковската галерия заявил, че е налетял на платното след като изпил 100 г водка и тя го е "завладяла". Това става ясно от видео, което е разпространено от Министерството на вътрешните работи на Русия, цитирано от РИА Новости.

"Дойдох да види картината. В осем вечерта на път да си тръгна в бюфета изпих 100 г водка и ... Водка не пия, но ето че тя ме превзе", призна той, потвърждавайки, че е нанесъл удар по картината с метална стойка.

Източник от правоохранителните органи разказа пред руската агенция, че мъжът е дошъл от Воронеж.

Реставраторите са направили неотложни аварийни дейности - извлекли са осколки, свалили са рамката и самата картина е пренесена в реставрационната. Те проучват повредата на картината и изработват програма за възстановяването й.

Това не е първата атака срещу този шедьовър на Иля Репин. Още докато художникът е жив на 16 януари 1913 г. иконописецът-старообрядец Абрам Балашов по време на душевна болест нанесъл три удара с нож на картината. Тогава е силно повредено лицето на изображението и се е наложило Репин практически да го създаде отново.

Картината "Иван Грозни и сина му Иван - 16 ноември 1581 г." (по-известна като "Иван Грозни убива сина си") е нарисувана през 1883-1885 г. Първото й показване пред публика е през 1885 г.