Тази седмица южнокорейски външен министър ще посети Китай за първи път от 3 г., като ще потърси начини за подобряване на отношенията с Пекин, информира "Ройтерс".

Чун Ею-йо ще посети Китай в петък, а в събота ще се срещне с китайския си колега Уан И, обявиха от Министерството на външните работи на Република Корея.

"Тази среща на дипломатическите министри на Корея и Китай ще послужи като възможност за проучване на начини за развитие на двустранните отношения между Корея и Китай и задълбочена размяна на мнения за Корейския полуостров, регионални и международни проблеми", се казва в съобщението.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай заяви на брифинг в Пекин, че отношенията със Сеул се радват на нормално развитие и годината ще бъде белязана от културен обмен преди 2022 г., когато се отбелязва 30 г. от установяване на дипломатически отношения.

"Китай е готов да работи с Република Корея за изпълнение на важния консенсус, постигнат между двамата държавни ръководители, задълбочаване на комуникацията и практическото сътрудничество, за да се пристъпи към партньорство за стратегическо сътрудничество", подчерта говорителят.

Южна Корея се опитва да подобри отношенията с Китай след спора през 2016 г. във връзка с разполагането на система за противоракетна отбрана на САЩ на Корейския полуостров, което доведе до рязък спад в туризма, в развлекателната индустрия и козметиката, които просперираха благодарение на Китай, който е най-големият търговски партньор на Южна Корея.

Оттогава отношенията се подобряват. Наскоро китайският външен министър посети Южна Корея. За последно южнокорейски външен министър бе на посещение в Китай през 2017 г.

Нито една от страните не съобщи какъв ще е дневният ред, но дипломатически източник разкри, че Сеул ще се опита да убеди Пекин да оттегли неофициалния бойкот на корейската развлекателна индустрия. Основният приоритет е да се премахнат ограничения върху вноса на корейски филми в Китай.