Въоръжени протестиращи окупираха сграда на американските власти в Орегон в подкрепа на баща и син, собственици на ранчо, заради заповед да бъдат върнати в затвора, съобщава БиБиСи.

73-годишният Дуайт Хамънд и 46-годишният му син Стивън бяха осъдени за палеж през 2012 година, но местен съд реши, че първоначално обявената присъда е твърде малка.

Осъдените заявяват, че са запалели пожара, за да спрат инвазията на диви животни и да защитят земята си от горски пожари.

Случаят раздразни крайнодесни активисти, които са възмутени от намесата на правителството.

Окупиралите центъра Malheur National Wildlife Refuge ( Национално убежище за диви животни и растения) в Бърнс заявиха, че те планират да останат с години в сградата и предупредиха, че могат да използват сила, ако полицията се опита да ги изгони.

Местната полиция заяви от своя страна, че „екстремисти” са окупирали сградата и че различни агенции работят за разрешаване на случая.

Единият от хората, окупирали сградата, е Еймън Бънди, чиито баща Кливън е бил замесен в спор с правителството относно права, свързани с пашата на животни през 2014 година.

Пред СиЕнЕн Бънди не разкри конкретни искания на окупаторите, но подчерта, че действията целят подпомагане на местните да си върнат земите.

Той добави, че Националната система за опазване на дивата природа се разширява за сметка на собствениците на ранчо и на миньорите.

Но въпреки протеста, Дуайт Хамънд заяви, че той и синът му планират мирно да се върнат в затвора.

Местен пастор призова окупиралите сградата да я напуснат.