Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи разкритикува правителството на президента Хасан Рохани, че подкрепя "под западно влияние" план за образование на ООН, който според хардлайнерите в Ислямската република противоречи с ислямските принципи, съобщава Ройтерс.

Коментарът на Хаменеи идва 12 дни преди президентските избори.

"В тази страна базата е ислямът и Коранът. Това не е място, където ще бъде позволено разпространението на дефектен, покварен и деструктивен западен начин на живот", изтъкна той пред учители.

"Безсмислено е да се приема такъв документ в Ислямската република", каза Хаменеи, имайки предвид план на ЮНЕСКО за образование.

Според противници на плана в Ислямската република той насърчава полово равенство в образователната система, което е в противоречие с исляма.

"Как може така наречено "международно тяло", което е под влиянието на великите сили, да позволява поемане на задължения за държави с различна история, култура и цивилизация", попита Хаменеи.

Междувременно Франс прес съобщава, че Рохани е бил посрещнат от протестиращи семейства на загиналите при инцидента в мина по-рано тази седмица.

70-80 миньори заклещени след експлозия в мина в Иран

70-80 миньори заклещени след експлозия в мина в Иран

12 пострадали миньори са извадени от мината

Местни агенции показаха хора да блъскат по автомобила с държавния глава, който се опитва да премине през разгневената тълпа в северната провинция Голестан, където при експлозия в мина в сряда загинаха 26 души.

"Защо не е безопасно в мината? Защо не ви пука", крещеше единият от ядосаните демонстранти.

Говорител на мината разкри, че миньорите печелят по 265 долара на месец.