Върховният съд на САЩ блокира имиграционния план на президента Барак Обама, който предвижда защита на 4 милиона нелегални от депортация, съобщават световни агенции.

Така съдът остави в сила решение на по-долна инстанция в Тексас, блокиращо плана.

Решението на съда се определя като победа за Тексас, където федерален съдия спря плана на американския президент. 25 щата се присъединиха към Тексас срещу едностранните действия на държавния глава на САЩ.

Върховният съд е парализиран, след като четирима съдии гласуваха против жалбата на Тексас, а други четирима гласуваха в полза, блокирайки плана на американския лидер да промени имиграционната политика с изпълнителни заповеди, заобикаляйки законодателните органи.

Съставът на Върховния съд е от 9 съдии, което рядко позволява паритет при вземането на решение, но през февруари почина съдия Антонин Скалия и Сенатът отказва да гласува номиниран от Обама съдия.

Конгресът многократно не успя да прокара имиграционната реформа, което накара американският лидер да издаде указ през ноември 2014 година, позволяващ имигрантите, чиито деца пребивават законно, да подават документи за разрешителни за престой.

Решението означава, че имиграционният план ще трябва да бъде прокаран от Конгреса.

Междувременно Обама заяви на брифинг, че решението на съда „ни отдалечава от страната, която се стремим да бъдем”.

Според него републиканците в Камарата на представителите отказват да позволят гласуване на имиграционната реформа, така че „ние оставаме с малко варианти освен изпълнителната заповед”.  По думите му решението на съда не засяга съществуващата политика на мечтателите.

Твърдо вярвам, че имиграцията не е нещо, от което не трябва да се страхуваме, добави той, подчертавайки, че неспособността на съда да вземе решение по този случай много ясно напомня защо е важно да има пълен състав във Върховния съд.

Рано или късно реформата ще бъде прокарана. Конгресът няма да може да пренебрегва Америка постоянно, убеден е американският държавен глава.