Върховният съд на САЩ блокира план на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и по-конкретно за намаляване на въглеродните емисии от електроцентралите в страната, съобщават световни агенции.

През август 2015 година Обама разкри план за борба с климатичните промени. Тогава той заяви, че до септември 2016 година щатите трябва да прокарат своите планове за изпълнение на целта да се намалят емисиите с 32%, спадайки под нива от 2005 година. Но група от 27 щата оспорва Clean Power Plan пред съда, аргументирайки се, че престъпва правомощията на Агенцията за защита на околната среда и ненужно ще засегне бизнеса и пазара на труда.

Върховният съд реши, че новите указания трябва да бъдат спрени до разрешаването на правните възражения. На по-долна инстанция, Апелативният съд на САЩ в Окръг Колумбия, ще изслуша страните по случая през юни, а по-късно Върховният съд може да вземе сам решение по казуса.

Тексас и Западнa Вирджиния, двата водещи щата по произведени въглеродни емисии, са основната оспорваща страна. Главният прокурор на Тексас определи действията на съда като „голяма победа” за народа, който се страхува да не загуби работата си или да не се вдигнат цените за електроенергия.

Администрацията на Обама ясно превиши правомощията си с налагането на този план, който ще засегне данъкоплатците и потребители, които трудно изкарват прехраната си в замяна на по-ненадеждна услуга, добави Кен Пакстън.

Главният прокурор на Западна Вирджиния Патрик Морисей изтъкна, че решението защитава работниците и ”спестява безброй долари”.

Белият дом смята, че с плана всяко домакинство ще спести средно по 85 долара на година от сметки за електричество до 2030 година. Отделно ще се увеличи производството на електроенергия от възобновяеми източници.

В съобщение говорител на Обама изрази несъгласието на Белия дом със съдебното решение и че администрацията остава уверена, че в крайна сметка ще спечели съдебната битка.