Върховният съд на САЩ застана на страната на технологичния гигант Google в спор за авторско право за 8 милиарда долара с Oracle във връзка със създаването на операционната система Android, използвана в повечето смартфони по света, информира CBS News.

За да създадат Android, която е пусната през 2017 г., от Google са написали милиони редове за създаването на нов компютърен код. Но също са използвани 11 330 реда код и организация, която е част от платформата Java на Oracle.

От Google заявяват, че това, което са направили, отдавна е разрешено, обща практика в сектора, практика, която е добра за технологичния прогрес. Компанията подчертава, че няма защита на авторско право за чисто функционален, некреативен компютърен код, нещо, което не може да бъде написано по друг начин. Но от Oracle се оплакват, че от Google са извършили "невиждан акт на плагиатство".

Шестима срещу двама съдии застанаха на страната на Google в мнението си, поместено на 62 страници. Повечето съдии считат, че компанията не е нарушила закона за авторското право. Само 8 съдии взеха отношение, тъй като бе разгледан през октомври, след смъртта на съдия Рут Гинсбърг, но преди Ейми Барет да заеме мястото си.

Съдебният случай е от десетилетие.

Microsoft, IBM и други компании в сектора подкрепиха Google. Motion Picture Association и Recording Industry Association of America пък подкрепиха Oracle.