Върховният съд изслушва случая за "Обамакеър", който може да доведе до 20 милиона американци да изгубят здравната си осигуровка, пише "Гардиън".

Повече от десетилетие републиканците се опитват да унищожат значимо постижение на администрацията на бившия президент Барак Обама - Законът за достъпна грижа, по-известен като "Обамакеър".

Тръмп поиска от Върховния съд да отмени "Обамакеър"

Тръмп поиска от Върховния съд да отмени "Обамакеър"

Това е третият съдебен иск срещу закона

Точно една седмица след изборния ден те могат и да успеят.

Изслушването на съда е планирано след историческите президентски избори на фона на пандемия. Милиони американци са заплашени от изгубване на здравните си осигуровки и други ползи от закона.

Законът разширява финансираното от държавата здравно осигуряване за бедните, изисква от застрахователните компании да покриват списък с ползи като бременност и превантивна грижа, дори изисква от веригите ресторанти да показват калориите на предлаганите храни.

Върховният съд на САЩ отхвърли бърз преглед на „Обамакеър”

Върховният съд на САЩ отхвърли бърз преглед на „Обамакеър”

Според осведомителната агенция сега вече е малко вероятно съдът да се произнесе по случая преди изборите за президент през 2020 г.

Според експерти всички американци печелят от закона, дори и да не могат да го видят.

"Обамакеър" бе прокаран по партийна линия през 2010 г. и оттогава е атакуван от републиканците, тъй като много консерватори го възприемат като намеса на правителството в здравеопазването. Осем години републиканците се опитват да "отменят и заменят" закона. Те не успяха да го отменят и след избирането на Доналд Тръмп, въпреки че контролират всички законодателни лостове в правителството. Но те обаче спряха едно изключително мразено положение - "индивидуален мандат".

Съдия в САЩ обяви Обамакеър за противоконституционна за радост на Тръмп

Съдия в САЩ обяви Обамакеър за противоконституционна за радост на Тръмп

Тръмп приветства решението на съдията

Индивидуалният мандат изисква от всички американци да се сдобият със здравна застраховка или ще платят глоба. Наказанието бе отменено с данъчния закон на Тръмп от 2017 г., който предимно облагодетелства богатите. Малко след това в Тексас обявиха, че целият закон е противоконституционен, защото индивидуалният мандат е основният принцип.

Аргументите на представители в Тексас са подкрепени от администрацията на Доналд Тръмп.

През 2010 г., когато законът бе прокаран, 47 милиона американци бяха без здравна осигуровка. Все още "Обамакеър" осигурява на 20 милиона американци здравно покритие (27 млн. нямат здравна осигуровка).

Консерваторите имат солидно мнозинство във Върховния съд.