Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да отмени "Обамакеър", предоставящ здравна застраховка на десетки милиони американци, информира АФП.

Това е третият съдебен иск срещу закона, известен като Закон за достъпна грижа. Искането на Тръмп е на фона на рекордно увеличение на заразените с коронавирус в САЩ.

Върховният съд на САЩ отхвърли бърз преглед на „Обамакеър”

Върховният съд на САЩ отхвърли бърз преглед на „Обамакеър”

Според осведомителната агенция сега вече е малко вероятно съдът да се произнесе по случая преди изборите за президент през 2020 г.

Според "Обамакеър" милиони американци трябва да си купят здравна застраховка или ще бъдат глобени. Но през 2017 г. Конгресът премахна глобата за хора, които не могат да си купят - известно като индивидуално задължение, премахвайки ключова част от политиката на бившия президент Барак Обама.

Върховният съд ще изслуша искането на правосъдното министерство по време на следващата съдебна сесия, която започва от октомври, но американски медии смятат, че е малко вероятно случаят да бъде разгледан преди президентските избори през ноември.

Съдия в САЩ обяви Обамакеър за противоконституционна за радост на Тръмп

Съдия в САЩ обяви Обамакеър за противоконституционна за радост на Тръмп

Тръмп приветства решението на съдията

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси осъди действията на администрацията на президента Доналд Тръмп и ги определи като "акт на неизмерима жестокост" по време на пандемията. Тя предупреди, че 130 милиона американци със съпътстващи заболявания могат да бъдат засегнати, а 23 милиона граждани могат да останат без здравна застраховка.