Върховният съд на САЩ нанесе удар по републиканците с решение, което позволява да се удължи крайният срок за получаване на пуснатите по пощата бюлетини на президентските избори следващия вторник в Пенсилвания и Северна Каролина, информира "Ройтерс".

Двата щата са ключови за преизбирането на президента Доналд Тръмп.

Сенатът утвърди Ейми Барет за Върховния съд на САЩ

Сенатът утвърди Ейми Барет за Върховния съд на САЩ

Победа за Тръмп в ключов момент...

Действията на съдиите, новият им колега Ейми Барет не взе участие в решението, означават, че остава в сила решението на топ съда в Пенсилвания от 17 септември, което позволява изпратените по пощата бюлетини, които са с пощенски печат до изборния ден и са приети три дни по-късно да бъдат преброени.

Върховният съд вече отхвърли предишна молба на републиканците да се блокира решение на по-долна съдебна инстанция от 19 октомври.

Съдът с консервативно мнозинство също отхвърли молба на предизборния щаб на Тръмп да блокира удължаване на крайния срок за получаване на пуснатите по пощата бюлетини в Северна Каролина. Така републиканците изгубиха още една важна съдебна битка в ключов щат.

Пенсилвания може да се окаже ключът към Белия дом. Тръмп спечели щата през 2016 г., но социологическите проучвания дават преднина на Байдън.

Барет, назначеният от Тръмп върховен съдия, който се присъедини към най-висшата съдебна инстанция в САЩ във вторник, не участва в последните решения.

Върховният съд в Пенсилвания гласува в полза на демократите и кандидати, които поискаха от съда да защити правото на гласуване по време на пандемията от коронавирус.

В понеделник Върховният съд отказа да удължи крайния срок за гласуване по пощата в Уисконсин. Петима срещу трима съдии гласуваха против искането на демократите.

Консервативните съдии намекнаха, че не виждат казуса в Пенсилвания за приключен.

Тръмп атакува гласуването по пощата, което е традиционна част от американските избори.