Ватиканът в четвъртък публикува насоки към епископите да се отнасят с внимание към сигналите за педофилия и да се свързват с полицията. Те са призовани да не оставят без проверка и анонимните сигнали за сексуално насилие, предаде The Washington Post.

Ковчежникът на Ватикана признат за виновен за педофилия

Ковчежникът на Ватикана признат за виновен за педофилия

Вероятно Пел ще отиде в затвора

Църковните служители в момента нямат задължение да уведомяват полицията, но някои анализатори посочиха новия наръчник като знак, че идеята за сътрудничество може да се наложи в църквата.

Нивото на външен натиск върху църквата е намаляло по време на пандемията, като глобалното внимание е фокусирано върху борбата с вируса.

Припомняме, че темата е особено болезнена за Католическата църква и вярващите, след като бе оказан мощен обществен натиск тя да не прикрива насилниците и педофилите в редиците на свещениците си. Хиляди жертви на насилие твърдят, че това е било практика десетилетия наред в църквите по цял свят.

Хиляди деца жертва на педофилия във френската църква

Хиляди деца жертва на педофилия във френската църква

1500 духовници са свързани с педофилия

Дори високопоставени фигури в Църквата получиха присъди за насилие над деца.

Папа Франциск миналата година издаде папски указ, който принуждава свещенослужителите да подават сигнал при сексуални престъпления.

Франциск въведе радикални промени в правилата на Католическата църква, които ще позволят да се подвеждат под отговорност епископи за сексуални посегателства или прикриване на подобни престъпления. Духовниците са задължени да сигнализират и се позволява на всеки директно да се оплачи на Ватикана, ако е необходимо.