Ватиканът публикува ръководство за католици, които искат да бъдат кремирани, съобщава АП.

Според указанията прахта от останките не може да бъде хвърляна, разделяна или държана в дома от роднините, а трябва да бъде съхранявана на предварително одобрено от църквата място.

Новите инструкции са публикувани преди Вси светии, когато мъртвите се възпоменават с ритуали на гробищата.

През по-голямата част от 2-хилядната си история Католическата църква само разрешава погребване на тленните останки, аргументирайки се, че това най-добре изразява християнската надежда за възкресение. Но през 1963 година Ватиканът изрично позволява кремация, доколкото не се отрича вярата във възкресението.

Новият документ на ватиканската Конгрегация за доктрината на вярата повтаря, че погребението остава предпочитано, но очертава насоки за съхраняването на прахта на увеличаващия се брой католици, които са избрали кремация.

От църквата отбелязват, че това се прави, за да се противопостави на "нови идеи, които противоречат на вярата на църквата", появили се след 1963 година, включително идеи от Нова епоха, според които смъртта е "сливане" с Майката природа и Вселената, или "освобождаване" от затвора на тялото.

Според Ватикана прахта и костите не могат да бъдат съхранявани в дома, защото като цяло ще лиши християнската общност от възможността за почитане на починалия. Заради това църковните власти трябва да изградят специални места като гробища, където прахта ще бъде съхранявана.

Само при изключителни случай католически духовник ще позволява да се държи у дома.

В документа се отбелязва още, че останките не могат да бъдат разделяни от членовете на семейството, не се разрешава хвърлянето на прахта във въздуха, на земята или в морето, тъй като изглежда като "пантеизъм, материализъм или нихилизъм".

Повтаря се, че църквата учи, че не трябва да се разрешава християнско погребение на католици, които изберат да бъдат кремирани поради причини в противоречие с християнската вяра.