Американските власти за дивата природа започнаха разследване след откриването на ламантин (морска крава) с изрязан надпис "Тръмп" на гърба, съобщава БиБиСи.

Морският бозайник е забелязан в неделя в река Хомосаса във Флорида, като върху тялото му е фамилията на американския президент.

Длъжностни лица коментираха, че животното не изглежда сериозно ранено и думата е остъргана върху растящите по кожата му водорасли, но видео на животно доведе до обществена реакция.

Ламантините са защитени от американското законодателство и всеки, който е признат за виновен за тормоза им, е изправен до една година затвор и глоба от 50 000 долара.

Разследването на инцидента се ръководи от Американската служба за риба и дива природа (USFWS). Центърът за биологично разнообразие, благотворителна организация, също предлага 5000 долара за информация, водеща до осъждане на отговорните.

"Сърцераздирателно е, че този ламантин е подложен на това гнусно и престъпно деяние", заяви Джаклин Лопес, директор на центъра, в изявление пред местните медии.

"Ясно е, че който е наранил този беззащитен, нежен гигант, е способен да извърши тежко насилие и трябва да бъде задържан незабавно", добави тя.

Ламантинът е голям, бавно движещ се бозайник, който се е превърнал в неофициален талисман за Флорида. В момента в САЩ има около 6300 ламнатина, според USFWS. Обикновено те се събират в по-топлите води около щата през зимата, когато температурите падат.

Броят им обаче е намалял през последните години поради загуба на местообитания, цъфтеж на водорасли и удари от бързо движещи се лодки.

Те също са уязвими на нападения от хора, докато се събират в плитките води на местните реки и канали.

Според комисията за опазване на рибите и дивата природа през 2020 г. са загинали 637 ламантини, 90 от които са жертви на сблъсъци с лодки. Други 15 са убити от други взаимодействия с хора.