Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер в петък предложи да се повишат данъците върху наемите в Airbnb, като ги приведе в съответствие с обикновените, нетуристически наеми, суобщава "Политико".

"Мъча се да разбера причината за това много благоприятното данъчно облагане, което се прилага днес за Airbnb. Ще реформираме това данъчно облагане и ще направя предложения", каза Льо Мер.

Във Франция наемите на обзаведени квартири за туристи, включително чрез Airbnb, се ползват от специална данъчна отстъпка.

Льо Мер каза, че неговото министерство работи по предложения за френския премиер Елизабет Борн и президента Еманюел Макрон за привеждане на това данъчно облагане в съответствие с нормалните, нетуристически наеми. Не бяха предоставени подробности относно времето на такова предложение.

"Единственото притеснение е справедливостта. Ако има твърде много неочаквани ефекти и данъчната система е твърде благоприятна, няма причина да запазим това данъчно облагане, което води до излишъци", каза Льо Мер.

По-рано тази седмица младшият министър на градовете и жилищното строителство Оливие Клайн също каза, че подкрепя повишаването на данъците за Airbnb.

Френските депутати също предложиха законопроект за допълнително регулиране и данъчно облагане на Airbnb, но текстът беше отложен за неопределено време.