Първо бебе с ДНК от трима души е родено във Великобритания, съобщава Би Би Си.

При тази процедура 99,8% от ДНК идва от двамата родители, а останалата част - от жена донор.

Целта на новаторската процедура е да се предотврати раждането на деца с тежки митохондриални заболявания.

Известна като лечение с митохондриално донорство, процедурата използва тъкан от яйцеклетки на здрави жени донори за създаване чрез ин витро оплождане на ембриони без мутации, които майките им носят и има риск да предадат на децата си.

Митохондриалните заболявания са нелечими и могат да доведат до летален изход в рамките на дни или дори часове след раждането. Те се предават само от майката, така че лечението с митохондриално донорство е модифицирана форма на ин витро оплождане, която използва митохондрии от здрава донорска яйцеклетка.

Китайски учен оповести създаването на първите ГМО бебета

Китайски учен оповести създаването на първите ГМО бебета

На конференция в Хонг Конг учени осъждат експериментите

Бебето ще носи ядрена ДНК от майка си и баща си, която определя ключови характеристики, като характер и цвят на очите. То обаче ще има и малко количество митохондриална ДНК, предоставена от жена донор.

Лекарите в клиниката в Нюкасъл в североизточната част на Англия, където се роди първото такова бебе, не разкриха подробности за раждането.

Даган Уелс, професор по репродуктивна генетика в Оксфордския университет, който участва в пробива в Обединеното кралство, заяви пред в. "Гардиън", че клиничният опит с лечението с митохондриално донорство е "окуражаващ", но броят на тези случаи е "твърде малък", за да се направят окончателни заключения относно "безопасността или ефикасността" на процедурата.

Великобритания не е първата страна, в която е родено бебе с ДНК от трима души. Първото новородено, дошло на бял свят чрез тази техника, беше от йорданско семейство, получило лечение в САЩ през 2016 г.

Роди се първото бебе от "трима родители"

Роди се първото бебе от "трима родители"

Петмесечното бебе има обикновено ДНК