Многохилядно шествие по улиците на венецуелската столица Каракас поиска референдум за оставката на президента Николас Мадуро, участниците протестираха срещу решението на властите да спрат подготовката за допитването, предаде Би Би Си.

Протестната акция беше оглавена от съпругите на двама опозиционни лидери, които са в затвора. Демонстрантите блокираха една от най-оживените пътни артерии в столицата на Венецуела.

В петък централната избирателна комисия на страната прекрати събирането на подписи за референдума, като мотивира решението си с това, че съдиите в няколко щата са анулирали петициите за неговото провеждане. Те от своя страна заявиха, че имат подозрения, че много от подписите са фалшифицирани.

В кореспонденция на Би Би Си се посочва, че решението на централната избирателна комисия е от особена важност, тъй като при оставка на Мадуро ще бъдат обявени предсрочни президентски избори, на които според допитванията има сериозни шансове опозицията да победи.

Мандатът на Мадуро изтича през 2019 г.

Междувременно страната е в изключително тежка криза. Инфлацията се изчислява на стотици проценти, спират се токът и водата, има дефицит на храни и лекарства.