Група от повече от 40 милионери в щата Ню Йорк изпрати писмо до губернатора Ендрю Куомо и топ конгресмени с призив да обмислят вдигане на данъците на най-богатите в щата, за да се помогне срещу бедността и подобряването на инфраструктурата, съобщава АП.

В писмото се предлагат нови, по-високи данъчни ставки за най-богатите хора в щата. Според милионерите допълнителните приходи от увеличаването на данъците за богатите са необходими за отговор срещу детската бедност, бездомните, остарелите мостове, тунели, водопроводи и пътища.

Като нюйоркчани, които допринасяме и се облагодетелстваме от икономическата жизненост на нашия щат, имаме възможността и отговорността да платим нашия справедлив дял. Може да си позволим да си плащаме сегашните данъци и можем да си позволим дори повече”, отбелязват те.

Сред подписалите се под писмото са Абигел Дисни, Лео Хиндъри и Стивън Рокфелер.

Еднопроцентовият данъчен план ще доведе до създаването на нови, по-високи данъчни ставки за тези, които печелят 655 хиляди долара или повече на година.

В момента при повече от 1 062 000 долара печалба данъчната ставка е 8,82%. Според новия план 8,82% ще бъде за тези, които печелят между 1 и 2 милиона долара и 9,35%, 9,65% и 9,99% за тези, които печелят от 2 до 10 милиона, от 10 до 100 милиона и повече от 100 милиона долара съответно.

Обаче това предложение е изправено пред значителни политически пречки. Докато мнозинството демократи в щатския законодателен орган имат свой план за увеличаване данъците на милионерите, републиканците, които имат мнозинство в Сената са против идеята.

Законодателите в момента обсъждат подробностите в щатския бюджет и се надяват да постигнат споразумение до 1 април.

Следващата година изтичат данъчни отстъпки за милионерите.