От вчера вече 28 българи се намират в плен на сомалийските пирати.

Припомняме, вчера вечерта танкерът „Панега" с екипаж от 15 българи на борда бе пленен в Индийския океан, на около 100 морски мили от Аденския залив.

За пленяването съобщиха силите на ЕС за охрана на морските пътища в Аденския залив, а информацията за похищението беше потвърдена официално и от Министерството на външните работи.

Към този момент корабът се движи в посока към т.нар. Рог на Африка със скорост около 10 морски възела. Контакти с екипажа не са установени.

Капитан на "Панега" е Румян Попов от Варна. Останалите 14 моряци също са от морската столица и са редовно наети.

Корабът е собственост на Български морски флот. Той е пътувал към пакистанското пристанище Карачи, където е трябвало да бъде нарязан за скраб.
Именно това е парадоксалното в случая, тъй като курсът му към Пакистан е бил последният, а екипажът събран специално, за да транспортира кораба.

Мнението на говорителя на БМФ Атанас Панайотов е, че отвличането е някаква грешка, тъй като танкерът не е бил натоварен, а това намалява драстично стойността му при преговорите за откуп.

Добрата новина е „Панега" е бил застрахован срещу нападение и отвличане.

Изпълнителният директор на БМФ Христо Донев потвърди пред БНР, че близките на българските моряци са уведомени за инцидента. Моряците все още не са се свързали с близки или с работодателите си.

В Параходство "Български морски флот" е сформиран кризисен щаб, който очаква осъществяването на връзка със сомалийските пирати, отвлекли българския кораб "Панега", съобщи изпълнителният директор на дружеството кап. Христо Донев.

По думите му все още не е осъществен контакт с похитителите. Корабът, както и българската страна, е спазила всички правила за придвижване в международни води, увери той, но не даде отговор как точно е станало отвличането при положение, че в близост е имало фрегата от охраната.

Като гаф и грешка определи той отвличането от страна на пиратите. „Те даже не знаят къде е България. Това е един фал, който пиратите са допуснали - да вземат кораб без никаква стойност", коментира Донев факта, че „Панега" не е натоварен и това е последното му плаване.

По думите му самата акция пиратите са осъществили изключително бързо - за около 10 - 15 минути, като са се приближили с бързоходна лодка до българския кораб.

Говорителят на МВнР Весела Чернева нито потвърди, нито отрече информацията пиратите да са потърсили връзка с български власти. Чернева отказа да коментира с оглед на сигурността на моряците.

Вече е сформирана работна група, която да подпомага преговорите с похитителите на отвлечения български танкер „Панега", съобщи транспортният министър Александър Цветков преди правителственото заседание.

Преговорите ще се водят от корабособственика БМФ и застрахователя , каза още Цветков.
Нашите усилия ще бъдат насочени към подкрепа на техните усилия, така че оттук нататък ще следим хода на преговорите, допълни министърът.
Той увери, че се обръща сериозно внимание на случая, тъй като става въпрос за български кораб, плаващ под български флаг.

Според практиката до този момент пиратите преговарят със собственика на кораба или със собственика на товара.
Тъй като танкерът е застрахован в преговорите ще вземе участие и представител на застрахователната компания, който ще консултира разговорите с похитителите.

В момента на отвличането танкерът „Панега" се е намирал в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби, съобщи за Асошиейтед прес капитан първи ранг Карл Сьостранд от командването на „Аталанта".
От момента, в който танкерът подал сигнал за тревога до нападението на пиратите изминали само 17 минути, уточни още Сьостранд.