Великобритания, Франция и Германия заявиха, че няма да подкрепят усилията на САЩ за едностранно задействане на повторното налагане на санкциите на ООН срещу Иран.

В същото време се интересуват от преговори с Техеран относно продължаващите му нарушения на ядреното споразумение от 2015 година.

Въпросното ембарго за оръжие трябва да изтече през октомври, но САЩ работят за разширяване на мярката. Триото в изявление в петък заяви, че няма да подкрепят хода от Вашингтон.

Иран скочи: САЩ и "техните приятели" атакуват основите на световния ред

Иран скочи: САЩ и "техните приятели" атакуват основите на световния ред

Иран и Русия били решени да се справят с едностранните и незаконни подходи на САЩ

Ако Съветът за сигурност на ООН не удължи ембаргото, Вашингтон заплаши, че ще предизвика така нареченото снемане на всички санкции на ООН срещу Иран, използвайки процес, очертан в ядрената сделка, която Вашингтон напусна през 2018 г. Подобен ход вероятно ще убие ядрените съгласие.

"Ние твърдо вярваме, че всеки едностранен опит за задействане на санкциите ще доведе до сериозни неблагоприятни последици в Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявление на външните министри на трите европейски държави. Ние не бихме подкрепили такова решение, което би било несъвместимо с настоящите ни усилия за запазване на споразумението", казаха те след обсъждането на Иран в Берлин.

Пред репортери в петък в телеконференция, специалният пратеник на САЩ в Иран Брайън Хук отказа да коментира потенциален компромис.

"Никой не може да спори, че поведението на Иран от 2015 г. заслужава премахване на оръжейното ембарго", каза той.