Законопроектът за рибарство във Великобритания ще прекрати безплатните риболовни права на ЕС. Това предвижда правителствена инициатива на "Даунинг стрийт" 10.

Правителството на Обединеното кралство заяви в прессъобщение в сряда, че приемането на новия законопроект за рибарството ще позволи на Обединеното кралство законно да напусне Общата политика в областта на рибарството на Европейския съюз до края на преходния период на Брекзит през месец декември. По този начин ще приключи автоматичното правата на корабите от ЕС за риболов във водите на Острова.

"Този нов законопроект за рибарството връща обратно контрола върху нашите води, като дава възможност на Обединеното кралство да създаде устойчива, печеливша риболовна промишленост за нашите крайбрежни общности, като същевременно гарантира дългосрочното бъдеще на британския риболов", коментира министърът на околната среда на Обединеното кралство Тереза Вилиерс.

Великобритания и ЕС трябва да започнат двустранните си търговски преговори на 3 март, след излизането на Лондон от съюза, като се надяваме да оставим достатъчно време за плавен преходен период за Брекзит, който трябва да приключи в последния ден на 2020 г.