Съветник на британския министър за “Брекзит” Дейвид Дейвис призна, че излизането на Великобритания от митническия съюз на ЕС може да струва на британската икономика повече от 25 милиарда лири на година, пише „Гардиън”.

Раул Рупарел, който работеше в института Open Europe преди да се присъедини към британското правителство, отбелязва в изследване, публикувано през юли, че оттеглянето от митническия съюз на ЕС може да намали БВП на Обединеното кралство от 1 до 1,2% в дългосрочен план.

Говорител на департамента за излизане на страната от ЕС отбеляза, че Рупарел е направил коментарите преди да се присъедини към правителството.

Митническият съюз позволява на членките да определят общи външни мита за стоки и услуги, внасяни в ЕС, но не позволява отделни правителства да договарят двустранни споразумения за свободна търговия с други държави.

Лиъм Фокс, министърът на международната търговия, вече намекна, че иска да извади Великобритания от митническия съюз, който включва всички страни членки на ЕС и Турция.

Рупарел даде за пример Швейцария и Норвегия, които не участват в съюза, но това не ги спира да изнасят много стоки за ЕС.