Обединеното кралство и Япония подписаха споразумение за свободна търговия в Токио.  То отбеляза първата голяма международна бизнес сделка на Великобритания след Брекзит. Британското правителство заяви, че очаква 19,9 милиарда долара постъпления от споразумението през следващите 15 години, съобщиха световните информационни агенции.

Споразумението за всеобхватно икономическо партньорство беше одобрено още на 11 септември, но беше подписано в петък в японската столица. То трябва да влезе в сила от 1 януари следващата година.

Министърът на международната търговия на Обединеното кралство Лиз Тръс определи този ход като "знаменателен момент за Великобритания, защото показва какво можем да направим ние (Обединеното кралство) като независима търговска държава".

Британското правителство твърди, че сделката надхвърля съществуващата, която Япония вече има с ЕС и следва месеци на преговори между двете страни.

Технологиите ще бъдат специален фокус на партньорството, включително цифрова търговия и данни. Други бенефициенти ще включват финансови услуги и сектор храни и напитки.

Очакват се по-ниски мита за продукти като британско свинско и сьомга и японски автомобили и електроника.

Като цяло правителството на Обединеното кралство очаква британският бизнес да се радва на безмитна търговия за 99 процента от износа за азиатската държава.