Великобритания избегна рецесията, но отчете най-слабия икономически растеж от 2010 г., съобщават "Ройтерс" и други медии.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство представи данните на фона на забавената световна икономика и опасенията, че Брекзит може да засегне бизнес инвестициите и производството.

На годишна база БВП се забави до 1.0% от 1.3% през третото тримесечие - най-слабото представяне от първото тримесечие на 2010 г. и под прогнозата на икономистите от 1.1 на сто.

БВП се увеличи с 0.3% през третата четвърт (юли-септември) на 2019 г. Английската банка прогнозираше ръст от 0,4 на сто, както и икономистите. 

Икономиката на Обединеното кралство беше на ръба на рецесия - технически, когато бъде отчетен отрицателен ръст две последователни тримесечия - след като през второто тримесечие (април-юни) икономиката се сви с 0,2%.

Миналата седмица Английската банка увеличи прогнозата си за представянето на икономиката за 2019 г. до 1.4% от 1.3 на сто. Това би означавало същият растеж като през 2018 г. и най-слабото разширяване на икономиката от финансовата криза, докато Английската банка предвижда допълнително забавяне до 1.3% през 2020 г.

Британската икономика започна да се забавя от референдума през 2016 г., когато отчиташе растеж от повече от 2% на година.