Британското правителство ще харчи повече от 100 милиона паунда за наемане на допълнителни морски фериботи, за да облекчи задръстванията, ако Обединеното кралство не успее да сключи търговска сделка, преди да напусне Европейския съюз следващата година, съобщи "Ройтерс".

Допълнителните кораби ще бъдат необходими в случай на задръствания на основния френски терминал Кале и британските Довър и Фолкстоун заради митнически проверки.

Понастоящем членството на Великобритания в ЕС означава, че камионите се движат гладко чрез гранични проверки в рамките на блока. При Брегзит без сделка обаче дори няколко минути забавяне на митницата за всеки камион вероятно ще означава струпване на автомобили на пристанищата и опашки от двете страни на Ламанша.

За да облекчи потенциалното натрупване, правителството е възложило три договора за предоставяне на допълнителен товарен капацитет по маршрути от южни брегови пристанища на Англия, включително Пул, Портсмут и Плимут.

Лидерът на опозиционната Либералдемократическа партия, Винс Кейбъл, нарече този ход "пълна лудост" и заяви, че публичните пари се изразходват безразсъдно в оферта в последната минута, за да се подготвят за изход от сделки.

По думите му договорите не са били обявени на търг.

Около 16 000 камиона преминават всеки ден между Дувър и Кале, като транспортират всичко - от разваляща се храна до лекарства и промишлени стоки, необходими за поддържане на заводите.

По-рано този месец правителството обяви, че всички правителствени ведомства трябва да засилят планирането на Брекзит без сделка, включително поставяне на 3 500 души от въоръжените сили в режим на готовност, за да се справят с прекъсванията.