Обединеното кралство ще притисне френските власти да се справят с мигрантите, които се опитват да преминат Ламанша с малки лодки, обещаха министри. Рекорден брой деца без придружител пристигнаха във Великобритания в петък, съобщава БиБиСи.

Министърът на училищата Ник Гиб заяви, че правителството също обмисля как да използва "морските активи", за да предотврати преминаването.

Министърът на имиграцията Крис Филп обяснява, че на мигрантите трябва да се вземат отпечатъци от пръстите. Не е ясно какво ще представлява предложението, тъй като пръстовите отпечатъци на лицата, търсещи убежище, вече се съхраняват в системата на Европейския съюз Eurodac.

Филп коментира, че мигрантите ще знаят, че "се сблъскват с реални последици, ако се опитат да преминат отново", и добави, че ще "преговаря усилено" с френски служители за това как да се справят с преминаванията.

Репортерът на БиБиСи в Европа в северната част на Франция видя как мигрантска лодка с до 20 души на борда, включително деца, се отклонява от туристически плаж близо до пристанището на Гравелинес в събота сутринта. "Претоварената" лодка се бори почти един час да влезе във водата, но няма и следа от наблюдение на плажа.

Отвъд Ламанша в Дувър репортерът на БиБиСи Саймън Джоунс заяви, че бреговата охрана се занимава с редица инциденти.

Местните хора питат защо французите не правят повече за патрулиране на бреговата ивица, но властите в Ламанша са казали, че се нуждаят от повече финанси от правителството на Обединеното кралство. Поставени са въпроси и защо след като мигрантите пристигнат във Великобритания, те не се изпращат обратно във Франция.

Вътрешният секретар Прити Пател определи ситуацията като "сложна", като заяви, че правителството е изправено пред "сериозни законодателни, правни и оперативни бариери". Вътрешното министирство заяви, че е възможно Кралският флот да бъде използван за патрулиране на мигрантския трафик в Ламанша.

Но идеята за използване на ВМС е определена като "доста неприятна" от източник на Министерството на отбраната, съобщава агенция ПА. Подобни действия биха били "неподходящи и ненужни" и че военните ресурси не трябва да се използват за справяне с "политически провали". 

Попитан за потенциала на участието на ВМС, Гиб обясни пред БиБиСи, че правителството ще разгледа как може да "използва морски активи". "Ние сме решени да се справим от хуманитарна гледна точка, колкото от имиграционна гледна точка."

Бившият генерален директор на граничните сили на Обединеното кралство Тони Смит заяви, че контрабандистите са "идентифицирали вратичка" в международното право.

Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г. гласи, че след като човек е под юрисдикцията на държава - например териториални води - тогава властите са задължени да спасяват хора, да ги извеждат на брега и да им позволят да подадат молба за убежище.

Въпреки това, съгласно дългогодишна сделка с ЕС, наречена "Дъблин III", Обединеното кралство има право да изпрати обратно всеки, който търси убежище, ако биха могли разумно да го поискат в друга страна по пътя.

Това споразумение ще се прекрати в края на преходния период за "Брекзит" - следващия януари - освен ако Великобритания и ЕС се споразумеят за подобна сделка.

Рибарят Мат Кокър коментира пред БиБиСи, че "много често" вижда хора, които се опитват да прекосят Ламанша в надуваеми лодки, като добави, че ги вижда "всеки спокоен ден". Виждал е хора, които гребат през Ламанша в надуваеми канута и каяци с лопати и парчета от дърво.

Междувременно френската полиция заяви пред БиБиСи, че улавят повече мигранти, които повече от всякога се опитват да преминат във Великобритания по море. Пресекли са 10 пъти повече от броя на мигрантите в лодки във френските води през юли тази година, в сравнение със същия период на миналата година.

Те заявиха, че степента им на успех при улавяне на мигранти се е увеличила от 40% през 2019 г. на 47% през 2020 г.

Лондон: Париж да спре бежанците през Ламанша

Лондон: Париж да спре бежанците през Ламанша

Затягане на мерките