Британската метеорологична служба обяви извънредно положение в страната заради очаквани високи температури, съобщава "Ройтерс".

Издадено е червено предупреждение за "екстремни горещини" за части от Англия за понеделник и вторник следващата седмица, когато температурите могат да достигнат рекордно високи стойности.

"Изключителни, може би рекордни температури са вероятни в понеделник, както и във вторник. Възможно е нощите също да бъдат изключително топли за Великобритания, особено в градските райони", предупреждава метеорологичната служба на своя уебсайт.

Най-високата регистрирана някога температура на Острова е 38,7 градуса по Целзий. Тя е била отчетена в ботаническата градина на университета в Кеймбридж на 25 юли 2019 г.

Рекордни жеги изпратиха китайците в бомбоубежища

Рекордни жеги изпратиха китайците в бомбоубежища

Редица райони са засегнати и от наводнения

По-рано тази седмица Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Метеорологичната служба издадоха предупреждение за жеги от ниво 3 за някои части на страната, което изисква социалните и здравни служби да предприемат допълнителни мерки за защита на уязвимите.

Съгласно критериите на Метеорологичната служба ниво 4 - червено предупреждение, се обявява, "когато горещата вълна е толкова тежка и/или продължителна, че последиците от нея излизат извън системата на здравеопазването и социалните грижи. На това ниво може да възникне заболяване и смърт сред здрави лица, а не само във високорисковите групи".