Социалната мрежа "Фейсбук" умишлено е нарушила законите за конкуренция и защита на личните данни. Платформата трябва спешно да започне да работи под установена от закона регулация.

Това се казва в унищожителен доклад на британския парламент, в който компанията и нейните ръководители се заклеймяват като "дигитални гангстери", пише "Гардиън".

Cambridge Analytica внесе документи за фалит в САЩ

Cambridge Analytica внесе документи за фалит в САЩ

Активите на компанията са в размер на 100 000 - 500 000 долара

Комисията по дигитализация, култура, медии и спорт публикува окончателния си доклад след 18-месечно разследване на американския технологичен гигант за дезинформация и разпространение на фалшиви новини. В доклада се казва, че платформата "Фейсбук" целенасочено е възпрепятствала разследването и не е успяла да спре опити на Русия за манипулиране на изборите.

"На компании като "Фейсбук" не трябва да се позволява да се държат като "дигитални гангстери" в онлайн света, които смятат, че са над закона", се подчертава в доклада.

"Демокрацията е под риск от злонамерено и безмилостно атакуване на граждани с дезинформация и персонализирани "тъмни реклами" от неустановени източници, извършвано през големите социални платформи, които използваме всекидневно", предупреждава председателят на комисията Деймиън Колинс.

От Cambridge Analytica са пресирали вота на определени групи избиратели през 2016

От Cambridge Analytica са пресирали вота на определени групи избиратели през 2016

Стив Банън е наел компанията…

Съоснователят и изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е обвинен в неуважение към парламента след отказ на три отделни искания да предостави доказателства. Вместо това е изпратил служители, които не са успели да отговорят на въпросите на комисията.

Предупреждава се, че британският изборен кодекс е неподходящ за целта си и е уязвим пред намеса от чужди враждебни актьори, включително агенти на руското правителство, които се опитват да дискредитират демокрацията.

В доклада от 108 страници също така се призовава британското правителство да започне независимо разследване за "чуждо влияние, дезинформация, финансиране, изборна манипулация и споделяне на данни" на референдума за независимост в Шотландия през 2014 г., на референдума за ЕС през 2016 г. и на парламентарните избори през 2017 г.

Ексшефът на Cambridge Analytica излъга, обяви професорът в центъра на скандала с „Фейсбук”

Ексшефът на Cambridge Analytica излъга, обяви професорът в центъра на скандала с „Фейсбук”

Компанията на Коган Global Science Research е разработила приложение

Лейбъристите бързо подкрепиха откритията на комисията и поискаха създаване на нов независим регулатор с големи правомощия и възможности за налагане на санкции.

Разследването започна през 2017 г. във връзка с разпространението на фалшива информация в социалните мрежи. То беше засилено през март на следващата година след разразилия се около Cambridge Analytica скандал.

Английският вестник "Обзързвър" разкри, че компанията тайно е събирала информация за милиони потребители на "Фейсбук", която впоследствие е продавана на политически клиенти с цел по-ефективно манипулиране на потенциалните избиратели. Няколко седмици след разкритията компанията изпадна във фалит.