Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател потвърди в понеделник, че нивото на терористична заплаха в страната е повишено от "значително" на "тежко", което означава, че следваща терористична атака се счита за много вероятна.

Този ход е след експлозия на кола - такси пред болница в Ливърпул, за която полицията потвърди, че е терористична атака.

"Няма конкретна заплаха за района, но поисках да бъдат увеличени патрулите точно в Мърсисайд", каза главният полицай в Мърсисайд Серена Кенеди по-рано през деня, призовавайки местните жители да "запазят спокойствие, но също така да бъдат бдителни и предпазливи."

След вчерашния инцидент, Съвместният център за анализ на тероризма взе решение да повиши националното ниво на заплаха в Обединеното кралство.

Решението е обусловено от два терористични инцидента през последния месец, отразяващи разнообразния, сложен и нестабилен характер на терористичната заплаха в Обединеното кралство.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател коментира: "Важно е обществеността да остане нащрек за заплахата от тероризъм, но да не е разтревожена. Призовавам всеки, който има информация или подозира някаква подозрителна дейност, да съобщи в полицията".

Нивата на заплаха се определят независимо от министрите и са инструмент, който служителите по сигурността, включително полицията, могат да използват, за да определят каква защитна реакция на сигурността може да се изисква.

Експлозията в болницата в Ливърпул е обявена за тероризъм

Експлозията в болницата в Ливърпул е обявена за тероризъм

Арестувани са четирима мъже на възраст от 20 до 29 години