Британската полиция планира най-голямата мобилизация на служители на реда от безредиците през 2011 г., тъй като хиляди британци ще участват на организирания протест във връзка с визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп на Острова по-късно тази седмица, пише "Гардиън".

Хиляди полицаи от страната ще бъдат прехвърлени в Лондон заради подготвяните демонстрации срещу президента, който ще пристигне в четвъртък. Тръмп ще посети Лондон, Уиндзор и Шотландия по време на двудневна визита.

Представител на полицията коментира, че поисканите ресурси са в мащаб, изискван, "ако Лондон е подпален". Властите ще разположат въоръжени полицаи, въоръжени звена за борба с контратероризма, полицаи за опазване на обществения ред и обучени кучета.

Шефове на полицията поясниха, че поисканият от Националния полицейски координационен център брой служители на реда е твърде висок и те се борят за намаляването му.

По план ще бъдат мобилизирани 6 000 полицаи. Около 4 000 служители на реда ще бъдат мобилизирани за подпомагане на колегите си в районите, където ще премине Тръмп.

Тръмп ще пристигне с Air Force One на летище Stansted. Той ще посети Лондон, резиденцията на премиера в Бъкингамшир и Уиндзорския замък. След това визитата му продължава в Шотландия, където полицията обяви, че разходите могат да набъбнат до милиони британски лири.