Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщи в неделя, че ежедневните случаи на варианта на коронавирус Омикрон продължават да нарастват бързо в страната, съобщава БиБиСи.

Агенцията отбеляза, че проучванията показват, че вариантът е по-предаваем от варианта Делта, като добавя, че настоящите прогнози го превръщат в доминиращ щам в страната до средата на декември.

Обединеното кралство е изправено пред значителна вълна от инфекции с Омикрон през януари без допълнителни ограничения, твърдят учени.

Броят на смъртните случаи от варианта до края на април може да варира от 25 000 до 75 000 в зависимост от това колко добре се представят ваксините, казаха те. Но експертите зад проучването казаха, че все още има несигурност около моделирането.

Друг учен, който не е свързан с изследването, каза, че най-лошите сценарии на изследването са малко вероятни. Проучването е в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), които също съветват правителството - но не е "кристална топка".

Изследването се основава на предположението, че Омикрон е по-малко тежък, ако сте ваксинирани и също така взема предвид текущите мерки по "План Б".

Високото приемане на бустер доза вероятно ще смекчи въздействието на вълната с Омикрон, казаха изследователите.

Д-р Ник Дейвис, един от изследователите, каза, че Омикрон се разпространява "много бързо", "доста притеснителен" е и вероятно ще бъде доминиращата форма на вируса в Англия до края на годината.

В доклада се казва, че броят на заразените в момента се удвоява на всеки 2,4 дни в Англия. "Въз основа на това, което виждаме, можем да очакваме да има голяма вълна от Omicron в Обединеното кралство."

В най-лошия сценарий може да са необходими по-строги ограничения - в допълнение към настоящите мерки, които се прилагат в Обединеното кралство - за да не се претоварват болниците.

Израелски учени: Три дози от ваксината на Pfizer неутрализират Омикрон

Израелски учени: Три дози от ваксината на Pfizer неутрализират Омикрон

След като BioNTech и Pfizer обявиха същото по-рано тази седмица